یاداشت روز
محمد کریمان
با توجه به مذاکرات اخیر در وین و خبرهای پی در پی مبنی بر نزدیکی توافق ، دوستان و فعالین اقتصادی دقت کنند ، مسائل را با دید بلند مدت ببینند
و از تصمیم گیریهای هیجانی و سریع اجتناب کنند .
طی چند روز گذشته روند نزولی شدن نرخ ارز بسیار شدت گرفته و به دید خیلی از دوستان دلار در حال سقوط هست .
نزولی بودن دلار به صرف اخبار ارسالی میباشد و تا نهایی شدن توافق و برداشته شدن کامل تحریمها راه طولانی خواهیم داشت .
https://chat.whatsapp.com/DiOraJuCvAYEuDB9Hr3YsO
خبرهای ضد و نقیض زیادی در حال مخابره شدن هست. بایدن رییس جمهوری امریکا در اخرین اظهار نظر خود در مورد مذاکرات اخیر ، برداشته شدن تحریمها و رسیدن به توافق را راهی بسیار طولانی و دور دیده است ، برعکس بیانات اقای روحانی مبنی بر شکسته شدن تحریمها .
در هر صورت یکی از دلایل اصلی نزولی بودن نرخ دلار وجود بمباران خبری و ارزپاشی دولت طبق روال معمول ( طبق شواهد ، دولتهای ما هر زمانی که دسترسی به دلار پیدا کنند شروع به ارز پاشی و سرکوب قیمت ارز کرده اند ) و هجوم دلارهای خانگی برای عرضه به بازار از ترس ریزش و تجربه سقوط قعطنامه دهه شصت میباشد .
فعالین اقتصادی دقت بفرمایند دو مولفه اصلی برای پایین امدن نرخ دلار در اقتصاد ما بصورت منطقی وجود دارد . یا بهتر هست بگوییم دو راه مرتبط به هم وجود دارد . اولی اینکه ما بتوانیم نفت با تولید بالا بفروشیم که در حال حاضر حتی در صورت برداشته شدن تحریمها مشتری برای نفت کشور ما نیست دلیل انهم این هست که طرف قراردادهای قبلی ما بدلیل تحریمها به سمت کشورهای دیگر سوق داده شده اند و حتی در صورت برداشته شدن تحریمها زمان زیادی برای بازگشت اعتماد و اطمینان مشتریان ما لازم است و مشتریان نفتی خرید نفت را بصورت پیش فروشی برای چند ماه اینده انجام میدهند .
نکته بعد اینکه مشتریانی که حاضر به پرداخت پول بصورت دلاری به کشور ما باشند بسیار کم است .
دوم برگشت پول حاصل از فروش نفت بصورت سیستمی و بانکی هست که در حال حاضر یا طی چند ماه اینده یا حتی تا نیمه دوم سال غیر ممکن هست .
افزایش تولید و فروش نفت هم در صورتی که پول آن به حساب بانک مرکزی و چرخه اقتصاد ما برنگردد تاثیر مثبتی بر نرخ دلار در اینده نخاهد داشت .
و اما مبحث برگشت طلبها و دلارهای بلوکه ما در خارج از کشور و قول و وعدهای دولت بایدن میباشد
، قبلا هم در یادداشتهای قبلی خدمت دوستان عرض کردم که برگشت دلارهای ما بصورت تدریجی و منوط به شرایط و اعتماد سازی بصورت پلکانی میباشد .
حجم بالای تحریمها و تنوع زیاد تحریمهای ظالمانه به حدی است که لغو خیلی از انها زمان بر میباشد .
بعضی از تحریمها در حیطه اختیارات ریس جمهور امریکا نیست .
با وضعیت سیاسی فعلی کشور و احتمال بالای پیروزی جناح اصولگرای موازی حاکمیت ، گروهای سیاسی مخالف دولت تمام سعی خود را برای به سرانجام رساندن توافق و ثبت پیروزی در دولت پیش رو خواهند کرد .
این میتونه به معنی توافق در نیمه دوم سال وبعد از به دست گرفتن کرسی ریاست جمهوری و تشکیل کابینه در نیمه دوم سال میباشد که در بهترین حالت در دی یا بهمن ۱۴۰۰ میباشد .
بخاهیم واقع بین باشیم نرخ دلار در کوتاه مدت نزولی میباشد و در میان مدت یعنی تا پایان سال بدلایل ذکر شده در بالا و همینطور تورم افسار گسیخته که حاصل چاپ بدون پشتیبان روزانه حدود دو هزار میلیارد تومان پول میباشد ، صعودی بین ۲۵ تا ۲۸ هزارتومان میباشد .
و تمان مباحث بالا در صورتی که تحریمها کاملا برداشته شود و امریکا بند یا تبصره ای به عنوان مکانیزم ماشه در توافق ایجاد شده قرار ندهد ، که در انصورت شاهد برگشت دلار به کانال ۳۰ تومن خواهیم بود .
کلام اخر دوستان و فعالین اقتصادی که بدهی ارزی به چین ، دبی یا کشورهای طرف تجارت خود دارند یا تولیدیها یا کسب و کارهایی که مرتبط با واردات کالا و مواد اولیه هستند ، دو یا سه ماه اینده فرصتهای طلایی برای ارسال پول و تامین بودجه ارزی خود میباشند.
پس هوشمندانه عمل کنند تا از دست دادن ارزش داریی خود جلوگیری کنند .
محمد کریمان
۱۴۰۰/۲/۱۶
Insta : mrkariman
فعالین اقتصادی
در صورت مفید بودن یادداشت فوق ان را نشر دهید .
https://chat.whatsapp.com/DiOraJuCvAYEuDB9Hr3YsO